MDI:n blogi: Tampere-ilmiö on kiihtymis- ja leviämisvaiheessa – miksi Tampere on vuodesta toiseen yksi koko maan vetovoimaisimmista kaupungeista?

Ilmakuva Tampere

Tampere ja Tampereen kaupunkiseutu on noussut korona-aikana koko maan vetovoimaisimmaksi alueeksi maan sisäisessä muuttoliikkeessä. Tampere sai määrällisesti eniten muuttovoittoa vuonna 2020, ja on ennakkotietojen perusteella sitä saamassa myös vuonna 2021. Tampere on määrällisen vetovoiman lisäksi muuttajien laadullinen suosikkikohde. Tampere nousee toistuvasti erilaisissa kyselyissä ja haastatteluissa kärkeen, kun muuttajilta tai muuttoa harkitsevilta kysytään suosikkikohteita. Tampere koetaan paikkana, johon on alhainen kynnys tulla, jäädä ja kotiutua tai korkea kynnys lähteä. Entä mihin sen  muuttovetovoima perustuu? Miksi Tampere kerää vuosikymmenestä toiseen tasaisesti muuttovirtoja koko maasta? Mihin perustuu se, että se on erilaisten kyselyiden ja haastatteluiden suosikkikohde, superlatiivien hymypoika- tai -tyttökaupunki?

Tampereen kasvu ja vetovoima ei ole uusi tai yllättävä asia. Tampere on kasvukeskuksena koettu muualla Suomessa houkuttelevana muuttokohteena ja vaihtoehtona pääkaupungille. Kehitystä on vauhdittanut hyvä sijainti ja saavutettavuus sekä varsinkin Tampereen korkeakoulut viimeisten vuosikymmenien aikana.

Tampereen muuttovetovoima on jatkunut korona-aikana. Tampere on ollut vuodesta 2010 alkaen määrällisesti joka vuosi koko maan viiden vetovoimaisimman kunnan joukossa.Tampere oli kaikista vetovoimaisin kunta vuonna 2018 ja on ollut kärjessä myös koronakriisin aikana vuosina 2020-2021.

Kiteytettynä voi todeta, että Tampere on ollut ja on osaamis- ja innovaatiovetoisen kasvupolitiikan suurimpia hyötyjiä 1990-luvulta 2020-luvulle.

MDI:n asiantuntijat etsivät tilastojen ja omien tulkintojensa avulla vastausta Tampere-ilmiön takana olevista syistä. Lue MDI:n blogi: https://www.mdi.fi/tampere-ilmio-on-kiihtymis-ja-leviamisvaiheessa-miksi-tampere-on-vuodesta-toiseen-yksi-koko-maan-vetovoimaisimmista-kaupungeista/

Jaa tämä artikkeli: